handleiding krimpfolie

Handleiding krimpfolie

Glitter Glamour
07/08/2021

Let op! U dient op de ruwe kant te printen.

Werken met Krimpfolie

Krimpfolie is een plastic sheet dat ongeveer 3 keer zo klein en 9 keer zo dik word na verwarmen.

Het is te koop in printbaar wit en printbaar transparant voor inktjet printer, daarnaast zijn er allerlei kleurtjes die te bewerken zijn met bijvoorbeeld stazon inkt en stempels (stempelkussens op waterbasis wrijf je er zo weer af).

Ook kan je het leuk bewerken met permanent markers in de penhouder van de plotter (sharpie stiften zijn hier een voorbeeld van).

Gebruik je printbaar krimpfolie zorg dan dat je een bestandje maakt in bijvoorbeeld silhouette software. Je kunt de kwaliteit gewoon normaal printen. Dus geen fotopapier of iets dergelijks aanklikken.

De kleuren worden na het printen donkerder. Mocht je dit niet willen kun je spelen met het transparantie menu in je silhouette software.

Als je het geprint hebt even goed laten drogen. Ik heb het daarna 2 maal ingespoten, met tussenpozen zodat het goed droogt, met blanke lak. Zo kan de inkt niet meer uitvegen.

Daarna kun je het krimpfolie op maat knippen. Je kunt het ook snijden met je plotter. Hiervoor zorgen dat je een scherp mesje hebt. Ik heb hem op de hoogste stand gezet zowel dikte als het mesje.

Dan nog moet hij zeker 3 maal dubbel snijden. Je kunt ook stansen gebruiken en een machientje als de double do of bog shot enzovoort om vormpjes uit de folie te snijden.

Bewerk je krimpfolie met stempels en stazon inkt of permanent markers, dan hoef je dit alleen te laten drogen.

Daarna kun je het snijden of knippen. Wil je je ontwerp ergens aanhangen, maak dan voor het verwarmen een gaatje erin met een perferator. Dot is na verwarmen precies groot genoeg. Let op!! Houd rekening met het formaat dat je je ontwerp maakt.

Het krimpt en word ongeveer 3 keer zo klein. Om het krimpfolie te laten krimpen kun je de oven of een heattool gebruiken. Ik zelf heb alleen ervaring met de heattool.

Verwarmen met de heattool: Leg je ontwerp in een hittebestendige schaal. richt de heattool op je ontwerp.

Je zal in een hele korte tijd zien dat je folie gaat krullen en bewegen. Eerst denk je misschien dat het helemaal fout gaat, maar het komt goed. blijf het verwarmen en draai het eens een paar keer om met een pincetje (niet met je vingers doen, het word echt heel heet!). Als het helemaal gekrompen is pak het dan met bijvoorbeeld een pincet uit je schaal en leg er bijvoorbeeld een boek op om het mooi plat te laten worden.

Verwarmen in de oven: verwarm de oven voor op 150 graden.

Plaats de ontwerpen op de bakplaat. Blijf bij de oven en kijk wat er gebeurd. In korte tijd zal de krimpfolie gaan bewegen en krullen.

Het lijkt misschien alsof het helemaal fout gaat, maar het komt goed. Krimpt de folie niet meer verder en ligt het netjes plat, dan kun je de ontwerpen uit de oven halen. Voorzichtig, deze zijn erg heet. Laat je ontwerpen na verhitten goed afkoelen.