Handleiding Epoxy Giethars
Leuk product voor het maken van Sieraden, Het vullen van oppervlaktes zoals tafels, dienbladen, foto lijsten enzovoorts.
Lees goed dit bericht:
Sommige mensen last hebben of kunnen krijgen van een epoxy allergie. Men kan een allergie ontwikkelen als u (veel) huidcontact met niet uitgeharde epoxy hebt. Daarom leveren we ook handschoentjes mee. In de handleiding staat hier ook een stukje over. Kun je allergisch zijn of worden voor epoxy? Ja. Volgens onderzoeken kan 1 op de 5 mensen een allergie ontwikkelen. Om een een allergieontwikkeling te voorkomen beschermt u uw huis als u met epoxy werkt.
GEBRUIKSAANWIJZING GLITTER GLAMOUR HELDERE GIET/FOTO EPOXY
De gietepoxy bestaat uit 2 componenten; hars en harder die 1:1 gemengd worden. De gietepoxy is bedoeld voor decoratieve doeleinden en heeft de volgende kenmerken:- PRACHTIG HELDER EN BLIJFT HELDER
- UV GESTABILISEERD
- MOOI STRAK OPPERVLAK
- VRIJWEL GEEN WARMTEONTWIKKELING
- GEEN AANTASTING VAN ONDERLIGGENDE LAKKEN ETC.
- WATERBESTENDIG, OOK VOOR BUITEN
Bij koude de flesjes enigszins verwarmen voor het leeggieten, zodat er niet teveel aan de wand blijft hangen, hetgeen de dosering onnauwkeurig maakt.
Let erop dat hars en harder goed transparant met elkaar gemengd worden voordat het opgegoten wordt. In het begin lijkt het wat moeilijk helder te mengen, vooral bij koude, maar na enig volhouden blijkt het mengsel toch glashelder te worden. Bij voorkeur daarom boven de 10˚ C mengen.
De uitharding gaat langzaam. Na 24 uur (bij 20˚ C) is de hars stofdroog en hardt dan gedurende ongeveer een week naar eindsterkte. Hogere temperatuur versnelt de harding, lage temperatuur vertraagt.
Gieten
Het hars-harder mengsel kan bij een begintemperatuur van 20˚ C tot 4 cm dik uitgegoten worden zonder dat het te warm wordt. Indien een dikkere laag nodig is, is het aan te bevelen in 2 x op te gieten. Dof schuren van de eerste laag voorkomt dan dat men de afscheiding tussen de eerste en de tweede laag ziet.Het epoxymengsel tast praktisch niets aan, in twijfelgevallen (bijv. vers gelakt tafelblad) even uitproberen.
Na het mengen begint de uitharding en dit gaat des te sneller naarmate de begintemperatuur hoger is. Bij ongeveer 20˚ C begintemperatuur blijft het mengsel nog zo lang vloeibaar dat ook de kleinste luchtbelletjes nog ± 10 mm kunnen opstijgen en aan het oppervlak kunnen openspringen en weer strak dichtvloeien. Bij ongeveer 30˚ C begintemperatuur gaat de uitharding sneller, maar het opstijgen van de kleinste luchtbelletjes gaat nog sneller. Het blijkt dat men dan wel ± 20 mm dikte luchtvrij krijgt voordat het mengsel te dik gaat worden voor verdere opstijging en openspringen aan het oppervlak.
Voor het geval dat de luchtbelletjes een grotere hoogte moeten overbruggen kan het hars-harder mengsel luchtvrij gemaakt worden met een vacuümpomp en dan voorzichtig opgegoten worden, zodat zo weinig mogelijk nieuwe kleine luchtblaasjes ontstaan. Het benodigde vacuüm is afhankelijk van temperatuur en benodigde stijghoogte ongeveer 0,1 – 0,2 bar (dus 0,9 – 0,8 bar onderdruk).
Deze epoxy is niet bedoeld om grote krachten op te nemen. Voor vrij hangende tafelbladen die fors belast worden dient hiermee rekening gehouden te worden met het plaatsen van de tafelpoten of een versterking.
Veiligheid
Epoxy moet op een veilige manier worden opgeslagen zodat het niet, in het bijzonder voor kinderen, in contact met de blote huid komt of ingeslikt kan worden. Gebruik altijd handschoenen en vermijd contact tussen nog niet uitgeharde epoxyhars en -harder en de blote huid. Mocht de huid toch in contact komt met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen maar warm water en zeep. Mochten er zich toch gezondheidsproblemen voordoen consulteer dan een arts. Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Niet uitgeharde epoxyhars en harder moeten met het chemisch afval mee.